Jak se zamilovat do kuchyně, i když je malá či nepraktická

Kuchyň je pro nás ženy řekla bych přímo srdeční záležitost… buď ji milujeme nebo nenávidíme.

Nevím jak pro vás, ale pro mě byla většinu života spíše nepřítel… Práce v ní nikdy nekončila a byla pro mě hlavně symbolem rutiny a povinností (více jsem o tom psala před časem v tomto článku)

Navíc v českých bytech je kuchyň často malá, úzká, neprakticky uspořádaná… 

  • Jak se v ní tedy cítit dobře i v tak náročných obdobích, jako před vánoci?
  • Jak se co nejvíce napojit na její sílu, aby vás všechno to pečení, vaření a následný úklid opravdu těšilo i v kuchyni o rozloze 2x2m?

Možná to bude znít zvláštně, ale zkuste vnímat

svoji kuchyň jako živou bytost, která má duši.

Zkuste vnímat její esenci.

A to, co vám spolehlivě den za dnem poskytuje:

  • oheň – jídlo uvařené na sporáku je zdrojem vaší výživy, vitality a zdraví
  • tekoucí vodu – ta pohoda cokoli umýt, očistit, naplnit hrnec vodou…
  • odpad – těch ušetřených bolavých zad z vynášení kýblů špinavé vody!
  • sklad potravin – pro potraviny už nemusíte do sklepa nebo k potůčku, kde se v minulosti chladily, ale otevřete dveře do lednice či mražáku.

 

 

Ať už nás v kuchyni čeká jakékoli množství práce, pořád je to výrazně míň, než co musely denně zvládat naše prababičky.

JAK UDĚLAT Z VAŠÍ KUCHYNĚ SPOJENCE

Když jsem si tohle všechno uvědomila, tak jsem se na kuchyň začala dívat novými očima. Jako na kamarádku a spojence.

A začala jsem se na ni obracet jako na svou rádkyni. Můžete to zkusit taky.

Ještě než se pustíte do pečení či vaření, dovolte své kuchyni,

aby se stala vaší rádkyní.“

  • Postavte se do středu své kuchyně.
  • Pomalu se rozhlédněte.
  • Dobře si ji kousek po kousku prohlédněte.
  • Vnímejte jednotlivé předměty – jejich barvy, materiál, tvar.
  • Vnímejte vůni své kuchyně.
  • Požádejte ji o radu, třeba takto:

„Jak to udělat, aby mě vánoční přípravy posílily,

nikoli vyčerpaly?“

 

CO MÁ KUCHYŇ RÁDA

Kuchyň nikdy nechce, abyste se v ní strhala.

Chce, abyste ji (a tím sebe) měla ráda. Ale to vám koneckonců prozradí jistě sama… Formou pocitu, vjemu, vnitřního vědění. Buď ihned, nebo třeba večer, až budete usínat.

A pokud chcete v kuchyni více podpořit její přirozenou esenci, zapalte v ní svíčku. V kuchyních našich prababiček oheň neustále hořel a praskal a byl jejím naprostým základem.

Kuchyně živý oheň (samozřejmě velmi dobře hlídaný) přímo zbožňují. A vy se v ní budete hned cítit o něco útulněji.

Jak to máte se svou kuchyní vy?

Máte nějaký svůj osvědčený recept, jak si vánoční či jiné kuchyňské práce vychutnat a nestrhat se u nich? Dejte mi vědet, budu moc ráda za inspiraci!

 

Ať je čas strávený ve vaší kuchyni pro vás radostný a naplňující.

 

Článek O čem před vánoci sní váš domov (a úklid to není) si přečtěte tady >>

Blanka Vun Kannon
Mým posláním je pomáhat ženám naladit se na své nitro a vytvořit si život, ve kterém jim bude dobře. 

Jsem certifikovaná v USA jako Master Soul Coaching® practitioner a poradce Feng Shui.
Komentáře